Weekend i Abuja

Fredag förra veckan så flög jag upp till Abuja för att tillbringa helgen där. På fredagkvällen höll svenska ambassaden i en mottagning med anledning av Sveriges nationaldag efterföljande dag (lördag 6 juni). Jag har varit i Abuja tidigare (1995) men kommer inte ihåg särskilt mycket. Det var första gången som jag flög inrikes (som kund) i Nigeria och jag passade därför på att flyga med Nigerias två av Nigerias främsta (tre) bolag. Flög Lagos-Abuja med Aero Contractors (vardagligen kallat Aero) och med Arik Air på hemvägen. Aero flög med en B737-300 (Classic). Flygplanet var fräscht, kabinbesättning verkade kunnig och var mycket mån om att passagerna vid nödutgångarna lyssnade på all nödinformation. Resan var lugn och vi landade på utsatt tid. Olyckligtvis var jag den enda som inte fick min väska. Efter att personalen ringt tillbaka till Aero i Lagos så fick jag beskedet att min väska skulle komma drygt en timme senare med nästa plan. Ingen fara på torpet trodde jag eftersom jag hade gott om tid till ambassadens mottagning på Sheraton. Men väskan kom inte med nästa plan och jag blev rejält irriterad. Om de hade väskan framför sig i Lagos hur kunde den då inte vara med planet?! Förstår inte varför jag utgick från att den skulle komma bara för att de sa det..

Aero:s Station Manager (personen som är ansvarig för verksamheten för ett flygbolag på en enskild flygplats) förklarade då att det inte var min väska personalen i Lagos sett (trots att det bekräftats med tag-nummer!) utan att min väska istället kommit med ett plan till Calabar. Hann tänka att “den väskan får jag inte idag då”, men enligt Station Managern så var väskan nu i Lagos och skulle komma med nästa plan ett par timmar senare. Nu hade jag dock inte gott om tid längre..

Jag fick till slut min väska men bara 20 minuter innan mottagningen skulle börja så jag kom en timme för sent. Mottagningen bestod mest av en massa diplomater från diverse länder – det finns inte så många svenskar i Nigeria. Har hört att allt mellan 30 och 100 svenskar befinner sig i landet. Oavsett antal så är det inte många i alla fall. Träffade ett par som arbetade här nere, bl a en inom byggbranschen och en trevlig äldre man som flög för Arik Air. Med 45 år i flygbranschen, 1,5 år i Nigeria och en vecka kvar till pension så var det glädjande för mig som sliter här nere att höra att han tyckte att Nigeria hade varit lite av en höjdpunkt i hans flygkarriär.

Abuja är så långt från Lagos man kan komma. Staden påminde mig om Sydafrika (Kapstaden och Stellenbosch där jag genomfört många träningsläger) förutom att det saknades vatten/hav. Abuja, som byggdes i huvudsak under 1980-talet, är en planerad och modern stad. Staden är “placerad” mitt i landet i en någorlunda neutral del med avseende på folkgrupp och religon. “Neutraliteten” återspeglas även i staden då Abuja National Mosque och National Church of Nigeria är placerade mitt emot varandra på varsin sida om Independence Avenue. Dom stora skillnaderna mot Lagos är bl a

  • bra vägar, fungerande trafikljus och gatubelysning, inga okadas (kommersiell motorcykeltaxi), ingen gatuförsäljning
  • el- och vattenförsörjningen fungerar betydligt bättre
  • säkrare stad, går att köra hem mitt i natten utan att ta alltför stora risker

Ovanstående bidrar till Abuja är en mycket lugnare, mindre stressig och intensiv stad än Lagos. I Abuja kan jag ta mig runt själv med bil utan problem.

Det sägs att Abuja kan vara rätt dött om helgerna då många flyger till Lagos för att roa sig. Det finns dock shoppingscenter (t ex Ceddi Plaza), en del trevliga restauranger, rejäla biografer (USA-stil), barer (Sheratons och Hiltons hotellbarer, British Councils bar uppe på ett hustak mm), klubbar (bl a en trevlig salsaklubb) mm. Enda nackdelen är att de inte kan blanda drinkar här och oftast så har de max 20% av spritsorterna som finns menyn. Inte lätt för en kille som mig som har flera nära vänner som är fantastiska bartenders.. Nåväl, ett i-landsproblem eller säger jag u-landsproblem nu?

På hemvägen så flög jag som sagt med Arik Air. Passade på att flyga med en CRJ900 då jag inte flugit med den typen tidigare. CRJ900 är f ö samma typ som SAS valde efter problemen med Dash 8 Q400 och som precis har börjat operera för dem. CRJ900 kändes rätt litet då säteskonfigurationen var 2+2 och innertakhöjden var lågt. Men det var en fräsch maskin och jag hade inte sagt nej till att få flyga den 🙂 Flygningen var lite turbulent men som tur var hann vi landa i Lagos innan ett rejält oväder drog över. Det är högsäsong för regnperioden nu och jag har aldrig upplevt så mycket regn eller sådana oväder med åska så det står härliga till som här. Vill ogärna vara uppe i luften då…

Det var en fullspäckad helg och jag var rätt trött när jag kom tillbaka till Lagos. Har haft fullt upp i Lagos under veckan också så denna helgen var behövligt. Hade hoppats få njuta lite mer av denna helgen i Lagos men det var något fel på vår elstation i området (igen!) och vi hade ingen nätburen el på flera dagar. Varför jag även missade sjunde finalmatchen mellan Detroit och Pittsburgh.  Elen kom tillbaka först inatt vilket resulterade i att jag passade på att utnyttja den tills ögonen gick i kors kl 04…

Tanken var att jag skulle få med en hel del bilder från Abuja med detta blogginlägg men jag har inte kommit åt Flickr på flera dagar och nu har jag tröttnat på att vänta. Ska kolla upp det med internet-leverantören imorgon om jag har möjlighet. Bilderna kommer upp snarast möjligt…